Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Άνθρωποι πρότυπα: Πάμπλο Πινέδα


Πριν από ένα δίμηνο περίπου διαβάσαμε ένα άρθρο για τον πρώτο πτυχιούχο πανεπιστημίου στην Ευρώπη με σύνδρομο Down. Το όνομά του είναι Πάμπλο Πινέδα, είναι από την Ισπανία και σύντομα θα λάβει την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του δασκάλου.

Ξεκινώντας να διαβάζουμε το άρθρο, δε θα μπορούσαμε να μη ξεχωρίσουμε την αγάπη με την οποία ο κος Πινέδα μιλούσε για το σχολείο και τη διαδικασία μάθησης, ενώ δε δίσταζε να μιλήσει για τις όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές που πέρασε κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι δεν παρουσίαζε τις σχολικές του εμπειρίες ως κάτι ιδιαίτερο, ούτε οι δύσκολες στιγμές διακατέχονταν από κάποια πικρία. Ουσιαστικά πέρα από το γεγονός ότι χρειαζόταν κάποια παραπάνω ώρα από τους άλλους κατά τη διάρκεια διαβάσματος, δε διαχώριζε τη θέση του από εκείνη των συμμαθητών του.

Προσωπικά, αυτό ήταν και το πιο αξιόλογο στοιχείο της συγκεκριμένης συνέντευξης. Βέβαια στο συγκεκριμένο τρόπο σκέψης πέρα από το ίδιο το άτομο και την οικογένειά του, έχει συμβάλει και η δομή του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, άλλωστε όπως ανέφερε και το συγκεκριμένο άρθρο, στην Ισπανία το 85% των ατόμων με σύνδρομο Down πηγαίνουν στο κανονικό σχολείο.
Εκεί είναι τελικά που γεννιέται και το μεγάλο ερώτημα: πώς αναμένουμε από τα άτομα να μη βγάζουν τον εαυτό τους εκτός του κοινωνικού συνόλου ή την κοινωνία να μη τα απομακρύνει όταν ήδη τον περιθωριοποιεί το 1ο κοινωνικό σύνολο στο οποίο κλείνεται να ενταχθεί;
Το συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί σε ένα μόνο blog post, εμείς πάντως σίγουρα θα δούμε την ταινία που είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του («Κι εγώ επίσης») και ελπίζουμε να βρούμε κάποιες απαντήσεις…!

 Τώρα ήρθε ο καιρός να τον γνωρίσουμε από κοντα: Θα βρεθεί στην Ελλάδα την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στο Μουσείο της Ακρόπολης, για τα δεύτερα γενέθλια της "Κορυφογραμμής"

Η Κορυφογραμμή είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, σκοπός του η υποστήριξη και η προβολή νέων δημιουργών, την καλλιέργεια της έκφρασης και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας με αναφορά στον πολιτισμό.
Ο Πάμπλο Πινιέδα, ο πρώτος πτυχιούχος πανεπιστημίου με σύνδρομο Down, θα βρεθεί στην Ελλάδα, την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου στις 19:00, στο Μουσείο της Ακρόπολης, για τα δεύτερα γενέθλια της «Κορυφογραμμής». Η «Κορυφογραμμή» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που έχει ως στόχο την υποστήριξη και προβολή νέων δημιουργών, την καλλιέργεια της έκφρασης και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας με αναφορά στον πολιτισμό και στο ευ ζην. Έως σήμερα έχει παρουσιάσει μέσω του portal korifogrami.gr, περισσότερους από 500 νέους δημιουργούς, με 1300 δημοσιεύσεις προσωπικών κειμένων, ποίησης, βιβλίου, θεάτρου και εικαστικών, προσελκύοντας πάνω από 74.000 μοναδικούς αναγνώστες από 86 χώρες. Επίσης έχει υλοποιήσει 5 μεγάλα events με άξονες τη δημιουργικότητα, τον κοινωνικό πολιτισμό και το παιδί.

Πηγή: newsitamea.gr
newsitamea Eπικοινωνία Για μας Διαφημιστείτε Ημερολόγιο Όροι χρήσης Συνεργάτες Home > ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ > Στην Ελλάδα ο πρώτος πτυχιούχος πανεπιστημίου με σύνδρομο Down! Στην Ελλάδα ο πρώτος πτυχιούχος πανεπιστημίου με σύνδρομο Down! Από Newsit Amea στις Σεπτεμβρίου 25, 2013 4 Στην Ελλάδα ο πρώτος πτυχιούχος πανεπιστημίου με σύνδρομο Down! Ο Πάμπλο Πινιέδα, ο πρώτος πτυχιούχος πανεπιστημίου με σύνδρομο Down, θα βρεθεί στην Ελλάδα, την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου στις 19:00, στο Μουσείο της Ακρόπολης, για τα δεύτερα γενέθλια της «Κορυφογραμμής». Η «Κορυφογραμμή» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που έχει ως στόχο την υποστήριξη και προβολή νέων δημιουργών, την καλλιέργεια της έκφρασης και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας με αναφορά στον πολιτισμό και στο ευ ζην. Έως σήμερα έχει παρουσιάσει μέσω του portal korifogrami.gr, περισσότερους από 500 νέους δημιουργούς, με 1300 δημοσιεύσεις προσωπικών κειμένων, ποίησης, βιβλίου, θεάτρου και εικαστικών, προσελκύοντας πάνω από 74.000 μοναδικούς αναγνώστες από 86 χώρες. Επίσης έχει υλοποιήσει 5 μεγάλα events με άξονες τη δημιουργικότητα, τον κοινωνικό πολιτισμό και το παιδί.

Πηγή: newsitamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου