Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ταινία με θέμα την αναπηρία: The Black Balloon - Το Μαύρο Μπαλόνι (2008)


Αυτή την εβδομάδα σας προτείνουμε "Το μαύρο μπαλόνι" μια ταινία που πραγματεύεται τον Αυτισμό μέσα από την αδελφική σχέση. 

Ο 16χρονος Τόμας προσπαθεί να τα βρει με τον εαυτό του, να προσαρμοστεί στο καινούργιο του σχολείο και να γοητεύσει την όμορφη Τζάκι. Το μεγαλύτερο πρόβλημά του όμως παραμένει ο αυτιστικός αδελφός του Τσάρλι, με τον οποίο δυσκολεύεται να συμβιώσει αρμονικά.


Είναι μερικές καταστάσεις που επειδή δεν έτυχε να βρεθούμε μέσα τους, απλά δεν έχουμε κάτσει να τις σκεφτούμε βαθιά. Μία από αυτές αφορά την συμβίωση με έναν άνθρωπο με αναπηρία, συγκεκριμένα αυτιστικό. Σε κάποιο σημείο της ταινίας, η μητέρα, πολύ εύστοχα, μας επισημαίνει… «αυτός δεν θα πιάσει ποτέ δική του δουλειά, δεν θα κάνει ποτέ δική του οικογένεια. Γι’ αυτό, ας του κάνουμε την ζωή όσο ευτυχισμένη μπορούμε»… 

Στόχος της ταινίας είναι να μας βάλει στη θέση αυτών που επιστρατεύουν τη ζωή τους για να υπηρετήσουν έναν τέτοιο άνθρωπο. Φυσικά και αν είσαι ο μέσος καλός άνθρωπος, θα το κάνεις με την καρδιά σου, αλλά πάλι θα υπάρχουν πολλές στιγμές δοκιμασίας κι ακόμα πιο πολλές που πρέπει να βάλεις την προσωπική σου ευτυχία σε δεύτερη μοίρα.

 


Αυτά πραγματεύεται το Μαύρο Μπαλόνι και καταφέρνει να μας τα στριμώξει σε κάποιο μέρος τής, ατάραχης σε αυτό το θέμα, συνείδησης μας. Είναι σαν να μας προετοιμάζει για μία παρόμοια κατάσταση, αλλά ακόμα περισσότερο είναι σαν να μας επισημαίνει πως ακόμα κι αν δεν χρειαστεί ποτέ να μεγαλώσουμε ένα αυτιστικό άτομο, πρέπει η ψυχή μας να είναι ικανή να το πράξει, ανά πάσα στιγμή. Και θα μας δείξει τις δύσκολες στιγμές, παραβάλλοντας τες με τον τρόπο που ένας έφηβος, ο αδελφός του παιδιού, κινδυνεύει να χάσει την ευτυχία των νιάτων του, μόνο και μόνο επειδή εύχεται ο αδελφός του να ήταν καλά. Το μάθημα λέει, σαφώς, ότι ένα πρόβλημα λύνεται αν το παραδεχτείς κι όχι αν εύχεσαι να λυθεί από μόνο του ή απλά δεν το παραδέχεσαι.  

Αν θέλετε πάρτε μια γεύση από τη ταινία: 


 Καλό Κυριακάτικο βράδυ και καλή προβολή !!!

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

20 λαμπρά κομμάτια διαλόγου από την ταινία «Οι Άθικτοι»






Από σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα ενότητα των ταινιών που αφορούν την Αναπηρία. Αξίζει να τις δείτε !!!

Η ταινία  ‘Οι Άθικτοι’ (Intouchables),  βασίζεται σε αληθινή ιστορία και προσέλκυσε πολλούς θαυμαστές μόλις παίχτηκε. Και δεν προκαλεί εντύπωση αυτό, γιατί πρόκειται για την ιστορία ενός πλούσιου παράλυτου αριστοκράτη, τον Φιλίπ, που προσέλαβε έναν άνδρα που μάζεψε από τον δρόμο για να τον έχει βοηθό του.

Είναι μια υπέροχη κωμωδία αλλά και δράμα μαζί, που μας υπενθυμίζει ότι η ζωή είναι ένα θαύμα, όπως και να είναι.




Διαβάστε μερικά λόγια από το φιλμ αυτό που είναι γεμάτα με αισιόδοξη φιλοσοφία:

‘Ο πόνος μερικές φορές φεύγει, αλλά οι σκέψεις είναι ακόμη εκεί.’

‘Δεν είναι μουσική εάν δεν μπορείς να την χορέψεις’

‘Δεν έχει σημασία ποιος είσαι εξωτερικά, το σημαντικό είναι ποιος είσαι από μέσα.’


‘Πες μου, Driss, γιατί νομίζεις οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την τέχνη;’

‘Δεν ξέρω, είναι δουλειά;’

‘Όχι. Είναι γιατί,  είναι το μόνο πράγμα που αφήνει κανείς πίσω όταν φεύγει.’


‘Πρόσεχε. Ξέρεις οι άνδρες από τα προάστια δεν δείχνουν έλεος.’

‘Αυτό θέλω. Κανένα έλεος.’


‘Σου αρέσουν οι πίνακες;’

‘Ναι. Λατρεύω τον Ραφαέλ.’

‘Εγώ προτιμώ άλλα χελωνιντζάκια.’


‘Είμαι σαν κατεψυγμένη μπριζόλα πάνω σε καυτή λαμαρίνα: Δε αισθάνομαι τίποτα, αλλά ακόμη είναι ανυπόφορο.’


‘Ίσως είμαι αφελής αλλά ακόμη ελπίζω να έχω κάτι περισσότερο από τον λογαριασμό μου στην τράπεζα.’

‘Μην περιμένεις τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, ευκολότερα, απλούστερα. Η ζωή θα είναι πάντα περίπλοκη. Μάθε να είσαι ευτυχισμένος στο παρόν. Διαφορετικά, θα σου τελειώσει ο χρόνος.’


‘Η αληθινή μου αναπηρία δεν είναι ότι είμαι σε ένα καροτσάκι. Είναι που δεν μπορώ να είμαι μαζί της.’


Έχεις συστάσεις;’

‘Συστάσεις; Ναι.’

‘Λοιπόν, είμαστε όλο αυτιά.’

‘Kούλ εντ δε Γκανγκ, Έρθ, Γουίντ εντ Φάιαρ. Αυτές είναι καλές συστάσεις,δεν είναι;’


‘Εσύ; Γνωρίζεις Σοπέν,Σούμπερτ,Μπερλιόζ;’

‘Με ρωτάς εμένα αν γνωρίζω Μπερλιόζ; Θα εκπλησσόμουν εάν γνώριζες ΕΣΥ τίποτα για τον Μπερλιόζ.’

‘Είμαι ειδικός, ωστόσο.’

‘Αλήθεια; Ποιον γνωρίζεις εκεί; Ποιο κτίριο είναι;’

‘Τι εννοείς  ποιο κτίριο; Ο Μπερλιόζ ήταν διάσημος συνθέτης πριν το κτίριο που μένεις ονομαστεί έτσι.’


‘Τι είναι αυτό;’

‘Βιβάλντι, οι Τέσσερεις Εποχές.’

‘Δεν είναι Τομ και Τζέρι;’


‘53 κιλά.’

‘53 κιλά; Πολύ καλά, εκτός και αν είναι ένα μέτρο ψηλή.’


‘Έχει πρόβλημα. Μεγάλο.’

‘Σώπασε.’

‘Αυτός είναι ένα δένδρο…Ένα δένδρο που τραγουδά. Στα Γερμανικά;’

‘Σώπασε.’

‘Σταμάτα να μου λες να σωπάσω!Είναι στα Γερμανικά. Λες και δεν έφταναν τα άλλα. Είσαι τρελός. Ωχ, θεέ μου, πόσο διαρκεί;’

‘Τέσσερις ώρες.’

‘Κατάρα.’


‘Βγάλε την ρόμπα. Είναι σαν τρελοκομείο εδώ μέσα.’


‘Είναι πνευματικό. Συναισθηματικό.  Για μένα προηγείται της φυσικής σχέσης.’

‘Πνευματικό, εντάξει, αλλά εάν μοιάζει με σκύλο; Θα έκανες μια πνευματική σχέση με έναν σκύλο.’


Λοιπόν Φιλίπ, δεν θα μείνω για μεσημεριανό.’

‘Γιατί;’

‘Δεν σε αφήνω μόνο. Τυχαίνει να έχεις ραντεβού.’

΄Ραντεβού;Τι εννοείς;’

‘Μην ταράζεσαι. Όλα θα πάνε  καλά. Μόνο, αυτήν τη φορά δεν μπορείς να ξεφύγεις.’

‘Μην εγκαταλείπεις.  Ποτέ μην εγκαταλείπεις μέχρι η μάχη να τελειώσει.’







Ελπίζουμε να σας εμπνεύσουν !!!

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Σχολικό Έτος 2016 – 2017:Τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση συνάφειας στα μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής






Σύμφωνα με δημοσίευμα του “esos.gr” καθορίστηκαν τα κριτήρια για τη χορήγηση συνάφειας στους μεταπτυχιακούς τίτλους της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ). 

Όπως αναφέρει η νέα πρόταση, όσοι έχουν ενταχθεί ήδη στους πίνακες ειδικής αγωγής παραμένουν, ενώ σίγουρα ο νέος νόμος φαίνεται να είναι ελαστικότερος από αυτόν που είχε προτείνει ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Κουράκης.
Συγκεκριμένα,  η εισήγηση του προέδρου της  Επιστημονικής Επιτροπής Βασίλη Κουρμπέτη, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής , σύμφωνα με την οποία

Α. Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών να έχει αποκτηθεί από Παιδαγωγικό Τμήμα ή Τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή και  από άλλα Τμήματα και  να έχει εκπαιδευτική ή παιδαγωγική εφαρμογή στην ΕΑΕ.

Β. Ο χρόνος σπουδών πλήρους φοίτησης να είναι τουλάχιστον 3 εξάμηνα δηλαδή να έχει 90 πιστωτικές μονάδες ECTS. Το πρόγραμμα σπουδών να περιλαμβάνει πρακτική άσκηση σε δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Στο χρόνο σπουδών να περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση τουλάχιστον 20  πιστωτικών μονάδων ECTS.

Γ.  Η πρακτική άσκηση να έχει υλοποιηθεί σε  σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ή/και σχολικές μονάδες γενικής αγωγής όπου φοιτούν μαθητές με αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και να έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος που απονέμει τον μεταπτυχιακό τίτλο.. Η πρακτική άσκηση να είναι  βεβαιωμένη από τον επόπτη καθηγητή και τον υπεύθυνο της σχολικής μονάδας και να συνοδεύεται από ημερολόγιο/παρουσιολόγιο. Η πρακτική άσκηση να περιλαμβάνει παρατήρηση, σχεδιασμό μαθημάτων ή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, συμμετοχή στη διδασκαλία και απαραιτήτως εποπτευόμενη αυτόνομη διδασκαλία ή εκπαιδευτική παρέμβαση όπως αυτή ορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Δεν γίνονται δεκτές: πρακτικές ασκήσεις εξ αποστάσεως, μελέτες περίπτωσης, ιδιωτικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Η προϋπηρεσία να μην θεωρείται πρακτική άσκηση.

Δ. Τα 6/9 των μαθημάτων (συμπεριλαμβανομένης της διπλωματικής εργασίας και της πρακτικής άσκησης) ή οι 60 από τις 90 απαιτούμενες πιστωτικές μονάδες ECTS του Προγράμματος Σπουδών  να είναι σχετικά με τις κατηγορίες αναπηριών ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών όπως αυτές ορίζονται στο νόμο 3699/2008, Άρθρο 3 ή στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ.

Ε. Τα κριτήρια  θα  ισχύουν για το σχολικό έτος 2016-17 και μετά.

Ζ. Δεν θίγονται οι κάτοχοι τίτλων που έχουν κριθεί και ενταχθεί στους πίνακες αναπληρωτών μέχρι το σχολικό έτος 2015-16.