Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

«Η σημασία του να μην είναι κανείς ανιστόρητος»

Καθώς παρήλθαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά έπονται οι εξίσου σημαντικοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2012 ας συνειδητοποιήσουμε κι εμείς αλλά και κάποιοι άλλοι από που προήλθαν... μέσω  ενός κειμένου μιας φίλης στο http://oxygono.blog.com:

«Ιερά σιωπή!
Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.
Όρη και Τέμπη σιγήστε.
Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.
Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.
Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα
για τη φιλόξενη πόλη της Α
θήνας
Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ’ όλους τους λαούς της Γης
και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα.»


Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.
Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα
για τη φιλόξενη πόλη της Αθήνας 
Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ’ όλους τους λαούς της Γης 
και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα.»

Ήλιος ελληνικός που ανάβει φλόγα σε κοίλο κάτοπτρο, κι ύστερα σιωπή, μυσταγωγία μπροστά απ’ το βωμό της θεάς Ήρας… Κάπως έτσι φαντάζει το τελετουργικό της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στη σκέψη κάθε ανθρώπου της Οικουμένης. Λιτότητα που πλαισιώνεται από ιέρειες αρχαϊκά ενδεδυμένες,

ρίγος ελληνικής ψυχής και ανάμνηση μιας φλόγας που καίει αιώνες τώρα, προς τιμή του Προμηθέα, αυτού του γενναίου Τιτάνα που ευεργέτησε το ανθρώπινο είδος, κλέβοντας απ’ το Δία και χαρίζοντάς του το πολύτιμο αγαθό της φωτιάς.

Αυτό το αρμονικά συνταιριασμένο σκηνικό, που αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για κάθε διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, κινδύνευσε να διασαλευτεί από τις πρόσφατες, προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, ο οποίος αμφισβήτησε ανοιχτά την ελληνικότητα της Ολυμπιακής Φλόγας και ζήτησε από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Ζακ Ρογκ, να αναγνωρίσει ότι η Ολυμπιακή Φλόγα προέρχεται από την Αττάλεια και πιο συγκεκριμένα από ένα βουνό στην περιοχή της αρχαίας Λυκίας που ονομάζεται Όλυμπος.

Πράγματι, στην Αττάλεια βρίσκεται το όρος Όλυμπος της αρχαίας Λυκίας και εκεί κοντά στο χωριό Çıralı, στα ερείπια μιας αρχαίας πόλης που ονομάζεται κι αυτή Όλυμπος, τοποθετείται το αρχαίο όρος Χίμαιρα, που ο Sir Francis Beaufort  αναγνώρισε το 1811 και το οποίο στα τουρκικά αποκαλείται ο «Καιόμενος Βράχος» (Yanartaş), επειδή στο εν λόγω βουνό το έδαφος πυρακτώνεται με φυσικό τρόπο, λόγω της ύπαρξης μεθανίου στο υπέδαφος. Στηριζόμενος σε αυτό το γεωλογικό φαινόμενο, αλλά και υποκινούμενος  παράλληλα από ένα τοπικό μύθο που θέλει την περιοχή αυτή να αποτελεί την πηγή της Ολυμπιακής Φλόγας που καίει χιλιάδες τώρα χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία, ο κ. Ταγίπ Ερντογάν προέβη στους παραπάνω ισχυρισμούς.   Πάραυτα, κι έχοντας κατά νου τουλάχιστον άλλα δεκαεννέα βουνά σε όλον τον κόσμο της αρχαιότητας με το όνομα Όλυμπος, εκτός από το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, αντιλαμβάνεται κανείς τη φαιδρότητα του επιχειρήματος που αναπτύχθηκε από τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Η Ολυμπιακή Φλόγα, σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, της προσπάθειας για νίκη, του πολυμήχανου ανθρώπινου νου και της ελευθερίας, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, όπου έκαιγε ακατάπαυστα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώνονταν τότε. Με το να αμφισβητείται η ελληνικότητά της, είναι σαν να αμφισβητείται και η ελληνική ταυτότητα των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που δεν ευσταθεί ιστορικά.




Υ.Γ: Έπεται συνέχεια του θέματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου